Süt Parası Ne Kadar oldu?
Emzirme ödeneği adıyla bilinen süt parası, annelerin doğum sonrası ekonomik olarak desteklenmelerini amaçlayan sosyal yardım programlarından bir tanesidir. Emzirme ödeneği yardımı, annelerin emzirmelerini teşvik etme amacıyla tercih edilir. Anne adayları sigortalı bir işte çalışmıyor ise süt parası sigortalı işte çalışan kişiye teslim edilir.
Süt parası ne kadar? Emzirme ödeneği, annelerin bebeklerini emzirmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Süt parası, annenin doğum yaptığı tarihten itibaren başlayacaktır. Tek sefere mahsus ödenir. Yenidoğan bebeğin gelişimi için aileye bir ödeme gerçekleştirilir. Bu ödemeden yararlanmak için bazı şartların sağlanması gerekir.
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Başvuru için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe vermenize gerek yoktur. Ödemeler otomatik olarak gerçekleştirilir. Annenin doğum yaptığı sistemde gözükecektir. Ödenek sorgulama için Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerini arayarak detayları alabilirsiniz.
SGK Doğum Parası Hesaplama
Kadın çalışanların doğum izni süreleri toplamda 112 gün olarak belirlenmiştir. Çoğul gebelik durumlarında ise doğum öncesi izne ekstra iki hafta eklenerek izin süresi 126 gün olarak hesaplanmıştır. Böylece çalışanların durumlarına özel farklı izin süreleri tanımlanacaktır.
İş Kanunu’nun 55/B maddesine göre, gebelik durumunda çalışanların doğum öncesi ve sonrası alacağı izin süreleri, çalışıyor gibi kabul edilecektir. Fakat çalışanın kendi kararıyla aldığı ücretsiz izinler çalışma süresine dahil edilmeyecektir. Gebelik sürecinin 32. haftasından itibaren doğum izni istenebilirken, çoğul gebeliklerde bu süre 30. haftadan itibaren başlamaktadır.
Süt Parası Başvuru Koşulları Nelerdir?
Süt parası alabilmek için belirli koşulları karşılamanız gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği şartlar şu şekildedir;
- Sigortalı 4A kapsamında ise doğumun gerçekleşmesinden önce bir yıl içerisinde 120 günlük kısa vadeli sigorta primi yatırılmalıdır.
- Bunun yanı sıra 4B’li sigortalıların, genel sağlık sigortası ve normal prim borcu olmamalıdır.
- Emzirme ödeneği için çocuğun sağlıklı doğması gerekir.
Süt Parası Ne Kadar?
Süt parası ücreti, yıllar içerisinde şu şekilde düzenlenmiştir:
- 2020: 202 TL
- 2021: 232 TL
- 2022: 316 TL
- 2023: 520 TL
Süt Parası Kimlere Verilir?
Süt parası başarılı şekilde doğum yapan annelere verilir. Ödemeler 4A’lı ve 4B’li sigortalı çalışanlara yapılır. 4C’liler için ise böyle bir hak yoktur. Devlet memurlarının ödemeleri bağlı oldukları kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilir.
Sigortasız Anneye Süt Parası Verilir mi?
Sigortasız annelere de süt parası yardımcı yapılabilir. Ancak bu durum başvuru koşullarına ve gelir durumuna göre değişim gösterir. Sigortasız annelerin de başvuru yaparak süt parası alıp alamayacaklarını yerel kurumlarla iletişime geçerek öğrenmeleri gerekir.
Süt Parası Nereye Yatırılır?
Sigortalı çalışan annenin e-devlette kayıtlı bir banka hesabı bulunuyorsa emzirme parası otomatik olarak aktarılır. Annenin kayıtlı banka hesabı olmaması durumunda süt parası PTT şubelerinden kimlik kartı ile çekilir.
Emzirme ödeneği doğum yapan annelere ekonomik destek sağlamak amacıyla verilen bir sosyal yardım programıdır. Başvuru yapmak için istenen şartları mutlaka yerine getirmelisiniz.
Bir yanıt yazın